Saklikent en Xanthos
Excursie bij de vaarroutes vanuit:Finike | Kas | noord-zuid-noord | noord-zuid Kas | noord-zuid Finike | Kemer
Kosten excursie: € 35,- per persoon
Na het ontbijt vertrekken we vanuit Kas naar Saklikent. De reis duurt ongeveer een uur. De verborgen (sakli) kloof is een 18 km lange Cañon met grotten en wordt doorsneden door een rivier met ijskoud water en biedt een aangename afkoeling tijdens de hete zomers. Na de wandeling van ongeveer 1,5 zullen we in een van de restaurantjes lunchen. Daarna vertrekken we naar de antieke stad Xanthos. Op de terugweg naar Kas stoppen we voor een zwempauze bij het strand van Kaputas, De schoonheid van de zee betovert iedereen. Of de zee van Kaputas blauw of groen is is niet te zeggen omdat we hier alle blauwe en groene kleurschakeringen zien. Rond zeven uur zijn we weer terug in Kas.
Saklikent Nationaal park
Saklikent ligt ongeveer 60 km van Kas. Tussen de rotsen van het gebergte Ak, is de hoge kloof ontstaan door ijs en stenen die zich een weg naar beneden hebben gezocht. Een wandeling door de hele kloof is een flinke uitdaging. Door de kloof stroomt een beek van puur, door kalksteen gefilterd water. Aan het einde van de kloof bevindt zich een waterval. De verborgen kloof is onderdeel van het 12.000 ha grote Nationaal Park, waar prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden op hoge plateaus. De antieke stad Tlos, een van de oudste en belangrijkste Lycische steden, behoort ook tot het park. De ondiepe rivier Esenrivier, ook wel Xanthosrivier, is ideaal voor kanotochten.
Vanaf de restaurants aan het begin van de kloof kan een wandeling worden gemaakt door een deel van de kloof. Na de wandeling lunchen we in een van de restaurants met als specialiteit gegrilde forel van de plaatselijke forelkwekerijen.
Xanthos
De grootste stad van het Lycische rijk lag in het vruchtbaarste deel van het Xanthosdal (Kinikvlakte) en was daardoor welvarend. In de tweede eeuw v.Chr. werd het de hoofdstad van de Lycische stedenbond. In de Lycische periode werd de stad na aanvallen meerdere malen verwoest. In 540 v.Chr. werd de stad door de Perzen veroverd. De trotse mannelijke bewoners wilden zich niet overgeven en staken eerst familieleden en bezittingen in brand en pleegden daarna zelfmoord. In de Romeinse tijd was Xanthos opnieuw een aanzienlijke stad. Toen de stad in 42 v.Chr. aangevallen werd door Brutus pleegden de inwoners opnieuw zelfmoord. De stad was tijdens de Byzantijnse periode een religieus centrum en werd met de komst van de Arabieren geplunderd en raakte verlaten.
De hele stad is opgetrokken rond het theater, waarvan de rijen zitplaatsen goed bewaard zijn gebleven. In de tweede eeuw werd het van oorsprong hellenistische theater heropgebouwd in Romeinse stijl. Aan de rand van het theater staat een prachtige Lycische graftombe, een van de symbolen van Xanthos, van 5 m hoog. Op de reliëfs zijn gevleugelde vrouwen (harpijen) afgebeeld. De ruïnes van Xantos liggen over een wijd gebied verspreid. Achter het theater bevindt zich een badhuis, paleis en waterreservoirs. Buiten de stadsmuren ligt het grote graf met leeuwenreliëfs en de restanten van een Byzantijnse basiliek. In de jaren ’50 werden door een team van Franse archeologen opgravingen verricht, sinds enige jaren hebben die de draad weer opgepakt. De mozaïkvloeren worden afgedekt om ze te beschermen.
Confucius
Vertel het me, ik zal het vergeten. Laat het me zien, ik zal het onthouden. Inspireer me, ik zal je volgen...