Rotsgraven Myra

en St. Nicolaas basiliek in Demre

Excursie bij de vaarroutes:
Finike
| Kasnoord-zuid-noord | noord-zuid Kas | noord-zuid Finike | Kemer

Kosten: € 25,- per persoon

Na het ontbijt vertrekken we met een busje vanuit het haventje Çayagizi naar Demre. Zo’n 2 km ten noorden van Demre ligt een schitterende dodenstad in de rotsen. De rotsgraven zijn niet meer te voet te bereiken. Sommige zijn met gebeeldhouwde reliëfs versierd. Eigenlijk zijn het exacte weergaven van de voormalige houten woningen waarin Lyciërs woonden. Bekijk de bouwstructuur maar eens van dichtbij, je zult merken dat het kopieën zijn van houten balken die precies in elkaar passen. Een betere bron om de vergankelijke behuizing van dit volk te reconstrueren, kun je amper bedenken.
Hierna bezoeken we de St. Nicolaas basiliek in het centrum van Demre waar de heilige Nicolaas als bisschop van Myra zijn leven heeft doorgebracht.
Voordat we terug naar de boot gaan heb je nog even de gelegenheid om langs de souvenir kraampjes te struinen. We lunchen op de boot.


Antieke stad Myra (Demre)
De antieke stad Myra was een van de steden van de Lycische stedenbond en dateert uit de 5e eeuw v.Chr.. De vesting van rijke Lyciërs zorgde voor de ontwikkeling van de stad. Myra groeide dankzij de zeehandel en is gedurende verschillende periodes bezet geraakt en in handen van de Perzen, piraten, Romeinen en Byzantijnen geweest. Tijdens de Byzantijnse periode ontwikkelde de stad zich tot een metropool en werd een belangrijk centrum voor het Christendom.

De in steile rotswanden uitgehouwen graven zijn het symbool van de stad geworden. Ze zijn uniek in de wereld en een ware kunstwonder. Sommige graven zijn in de vorm van een huis en bevatten meerdere kamers. De overledene werd op een stenen podium geplaatst en omringd door haar/zijn geliefde bezittingen, sieraden, kleding en voedsel. De rotstombes bevatten reliëfs waarop het beroep van de overledene afgebeeld wordt. Een van de rotstombes heeft de vorm van een tempel met zuilen. De overledene staat in gevechtstenue afgebeeld en zijn familieleden staan om hem heen.
Het antieke theater met een diameter van 110 meter werd tijdens de 2de eeuw gebouwd op de resten van een ouder theater en toont eigenschappen uit de Romeinse periode. Het theater is een van de mooiste van de wereld. Het theater heeft 35 rijen zitplaatsen, een groot deel ervan is in de rotsen uitgehouwen. Waar de zitplaatsen ophouden zijn in de rotsen graven uitgehouwen. Het als circus en arena gebruikte theater is goed bewaard gebleven. Één van de eigenaardigste kenmerken van dit theater is dat eeuwenlang zowel overledenen als levenden het publiek vormden. In de buurt van het theater liggen de ruïnes van een badhuis en een gerechtshof uit de Romeinse tijd. Ook zijn de irrigatiekanalen, die de stad van water voorzagen, nog te zien.
 

De echte Sinterklaas
St. Nicolaas werd waarschijnlijk in het jaar 280 geboren in Patara. Hij studeerde theologie aan de klooster van Xanthos. Na het overlijden van zijn ouders weidde hij zijn leven aan God en het welzijn van zijn medemensen. Hij werd bisschop van Myra en bracht daar zijn leven door. Hij werd beroemd om zijn niet aflatende vrijgevigheid en vroomheid en werd heilig verklaard. De legende maakte van hem de beschermheer van zeelui, handelaren, armen, zwakken en vooral de kinderen. Belangrijke elementen van het Sinterklaasfeest gaan op hem terug. Hij stierf waarschijnlijk op 6 december 342. De met mirre doordrenkte botten van de heilige werden in zijn kerk begraven. Hoewel deze kerk in 809 door de Arabieren werd vernield, bleven de botten behouden. In 1087 werden ze naar Bari in Italië overgebracht. In de 19e eeuw werd de kerk in Demre door een Russische Tsarina herbouwd. In Demre staan twee standbeelden van St. Nicolaas één ervan is een gift van de Russisch-orthodoxe Kerk. De stad werd een pelgrimsoord. Elk jaar op 6 december vinden in Demre St. Nicolaas vieringen plaats en worden er massaal huwelijken gesloten.

naar boven

Confucius

Vertel het me, ik zal het vergeten. Laat het me zien, ik zal het onthouden. Inspireer me, ik zal je volgen...

Vind ik leuk Facebook >
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3
Afbeelding 4
Afbeelding 5
Afbeelding 6